Náš TIP

Přejetím myši po mapě, rychle získejte telefon nebo adresu nejbližšího Informačního centra ENVIC.

Klikněte na IC pro detail.


jste zde: úvodní » Informace o životním prostředí » Ekodům » Konference Pasivní domy 2006


Konference Pasivní domy 2006

18. a 19. října 2006 se v Brně konala mezinárodní konference Pasivní domy 2006. Konference proběhla v Rotundě v pavilonu A Brněnského výstaviště. Pořadatelem byla obecně prospěšná společnost Centrum pasivního domu (http://www.pasivnidomy.cz).

V průběhu konference se svým příspěvkem vystoupila řada přednášejících z ČR, Slovenska, Něměcka, Rakouska a Itálie.

Stručný výčet vybraných příspěvků:

Stručná ekonomická analýza, představená Janem Bártou ukázala, že dobře provedený pasivní dům je rentabilní a je možné jej chápat jako určitou formu důchodového pojištění.

Aleš Brotánek na několika příkladech ukázal různorodost a originalitu různých řešení při dodržení standardů pasivního domu.

Jan Tywoniak představil projekt 13 pasivních domů v Koberovech a zabýval se i hodnocením energetické efektivity pasivních domů z hlediska spotřeby primární energie.

Roman Šubrt prezentoval zajímavé výsledky analýzy tepelných zisků neprůsvitnými konstrukcemi. V některých případech dospěl k zajímavému závěru, že konstrukce se značně rozdílnými hodnotami U (součinitel prostupu tepla) a rozdílnými akumulačními schopnostmi mohou mít celoroční tepelnou bilanci srovnatelnou právě díky různé akumulaci energie v těchto konstrukcích.

Martin Jindrák představil projekt pasivního domu v Rychnově s kompletním měřením všech důležitých parametrů. Tento dům, jako jediný z mnoha na konferenci prezentovaných, obsahuje skutečně komplexní a dlouhodobé měření všech relevantních veličin, potřebných pro hodnocení funkčnosti pasivního domu.

Ředitel České energetické agentury ve svém vystoupení sliboval vypsání soutěže na řešení různých typů pasivních domů a do budoucna vyšší podporu výstavbě pasivních domů ze strany státu. Dle spíše negativních reakcí přítomných však většinu z nich nepřesvědčil.

Řada zahraničních přednášejících prezentovala různé projekty pasivních domů ze zahraničí. Z prezentací vyplynulo, že řešení domu jako pasivního se zdaleka nemusí vztahovat jen na rodinné domy. Představeny byly projekty či již dokončené realizace pasivních řadových domů, administrativních budov, škol a kolejí.

 

V rámci konference bylo možné navštívit expozice některých firem, dodávajících zejména komponenty pro nízkoenergetické a pasivní domy. K vidění byl i přístroj pro tzv. Blower door test (měření těsnosti obvodového pláště domu).

 

V pátek 20. října byla zorganizována exkurze do Rakouska na čtyři realizace pasivních domů. Jednalo se o následující objekty:

Dětská školka, Vídeň
Kancelářské a seminární centrum SOL4, Mödling
Studentská kolej, Vídeň
Rodinný dům "Am Pulverturm", Mistelbach

Exkurze příliš nesplnila očekávání, neboť vybrané objekty byly dokončené v nedávné době a nebyly známy jejich provozní parametry. Navíc většina průvodců nebyla schopna zodpovědět řadu konkrétnějších dotazů, které jim návštěvníci kladli. Jako vyloženou mystifikaci lze označit tvrzení průvodce v kancelářském centru SOL4, že energie vyrobená z fasádních fotovoltaických článků (viz fotografie níže) pokryje roční potřebu energie na vytápění. Po zpochybňujících dotazech průvodce upřesnil, že se jedná o pokrytí z ekonomického, nikoliv energetického hlediska - elektřina z fotovoltaických článků je prodávána do sítě za vysokou dotovanou cenu a zpětně je ze sítě levně nakupováno větší množství energie (než bylo vyrobeno) pro pohon tepelného čerpadla pro vytápění.

Rodinný dům "Am Pulverturm" bude dokončen v roce 2007 a bylo tedy možné si prohlédnout některé detaily tohoto pasivního domu ještě ve fázi výstavby.

Domy navštívené během exkurze a řada konstrukčních detailů těchto domů je na připojených fotografiích.

Sborník z konference, brožurka s popisem domů, navštívených při exkurzi a další materiály z konference jsou k dispozici k zapůjčení v informačním centru Plzeň (IC Plzeň), které provozuje ENVIC, o.s. (ENVIC, o.s., Prešovská 8, 301 00, Plzeň)
Další informace: Centrum pasivního domu - http://www.pasivnidomy.cz

Pasivnímu domu o.p.s. patří dík za enormní úsilí vyvinuté na organizaci konference a na šíření informací o nízkoenergetických a pasivních domech. Nízkoenergetická výstavba obecně se v budoucnosti stane jedním z hlavních trendů nezbytných úspor energie.

 

 

© Všechna práva vyhrazena ENVIC - ENVironmentální Informační Centra Plzeňského kraje  - envic.cz

tvorba webových stránek ANTstudio.cz | Administrace