Náš TIP

Přejetím myši po mapě, rychle získejte telefon nebo adresu nejbližšího Informačního centra ENVIC.

Klikněte na IC pro detail.


jste zde: úvodní » Informace o životním prostředí » Potraviny » Regionální potravina Plzeňského kraje


Regionální potravina Plzeňského kraje

Již třetím rokem se český zákazník může na obalech některých potravin setkat s novou značkou, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství ČR nejlepším výrobkům soutěže Regionální potravina. Hlavním cílem této kampaně MZe je  seznámit spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky a zároveň podpořit malé a střední podniky, které tyto výrobky produkují. V současné době, kdy je náš trh zaplaven levnými potravinami z celého světa, jejíž kvalita je mnohdy nevalná, je důležité informovat  zákazníky, že i u nás jsou potravináři schopni vyrábět kvalitní a chutné výrobky.

Aby se mohl zemědělský nebo potravinářský výrobek o tuto  prestižní značku ucházet, je nutné, aby splnil několik podmínek. Tj. musí být vyroben v příslušném regionu, taktéž  suroviny, ze kterých je vyroben musí být regionální, případně je-li to z objektivních důvodů nutné, mohou být použity suroviny tuzemské. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70% a hlavní surovina musí být ze 100% tuzemského původu. Další podmínkou je, aby přihlášený výrobek minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu. Samozřejmostí je, že žadatel při jeho výrobě dodržuje pravidla správné výrobní a hygienické praxe.

Hodnotitelská komise složená z odborníků, ze všech přihlášených výrobků, které splnili náležitosti stanovené dle metodiky pro udělení značky (obecné, specifické a regionální), hodnotí a vybírá vítězné výrobky. Na základě doporučení pak ministr zemědělství uděluje značku „Regionální potravina“ vítězným výrobkům v devíti kategoriích, a to na dobu 4 let. V Plzeňském kraji tak doposud získalo ocenění 23 výrobků.

Tak jako v předešlých dvou ročnících i letos byl zájem získat pro svůj výrobek značku „Regionální potravina Plzeňského kraje“ poměrně veliký, a tak se sešlo 63 výrobků od 25 producentů. Přestože byly obsazeny všechny kategorie, získalo ocenění pouze 8 výrobků. Tradičně nejvíce bylo přihlášeno v kategorii masných a pekařských výrobků, naopak nejméně bylo mléčných výrobků. Taktéž producentů výrobků z ovoce a zeleniny není v Plzeňském kraji mnoho.

Srovnání počtu přihlášených výrobků do soutěže v letech 2010 -2012

*Nižší počet přihlášených výrobků v roce 2011 a 2012 byl způsoben změnou krajských  regulí soutěže v roce 2011, kdy mohl každý z výrobců přihlásit 5 výrobků oproti prvnímu ročníku s 10 výrobky na jednoho soutěžícího.


Podle propozic soutěže může být vítězem pouze jeden, takže komise rozhodla následovně:

Přehled oceněných výrobků „Regionální potravina Plzeňského kraje 2012“

Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
Zbojnický bok česnekový, Řeznictví - PIRNÍK, spol. s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé
Mrákovská vrchovina,  Zemědělské obchodní družstvo Mrákov

Sýry včetně tvarohu
v této kategorii nebyl žádný výrobek oceněn

Mléčné výrobky ostatní
Jogurt bílý, Minimlékárna JOMA – Josef Martínek

Pekařské výrobky, včetně těstovin
Grahamový listový šáteček s ořechovou náplní, PEKO-Němečková, s.r.o.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek:
Prácheňská hnětynka, Střední škola Horažďovice

Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné:
Medovina z Českého lesa s příchutí chmele a zázvoru, Ing. Jaroslav Lstibůrek

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Hrušky sušené,  Lukrena, a.s.

Ostatní
Kapr uzený, porcovaný, Zpracovna ryb Klatovy a.s.


Přehled všech oceněných plzeňských výrobků, stejně jako vítězů z ostatních krajů, je včetně charakteristiky k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

A proč nakupovat právě regionální potraviny?
Jsou čerstvé a chutné
Potraviny nemusí absolvovat dlouhou cestu až na Váš  stůl, a jsou proto díky vyšší čerstvosti chutnější a mají výraznější chuť.
Jsou zdravější
Studie dokazují, že potraviny rychle ztrácejí cenné nutriční vlastnosti. Čerstvé regionální potraviny proto více prospějí vašemu zdraví.
Chráníme životní prostředí
Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí.
Víme co jíme
O producentech potravin z okolí máte většinou mnohem více informací než o anonymních výrobcích ze zahraničí.
Podpoříme místní zaměstnanost
Bude-li mezi spotřebiteli zájem o regionální potraviny, zůstanou zachována pracovní místa, eventuálně se nabídka pracovních míst v regionech ještě zvýší. (zdroj:www.regionalnipotravina.cz)

Vyhlášení vítězů - Festival reg. potravin - Plzeň
Hejtman Plzeňského kraje pan Milan Chovanec a ministr MZe pan Petr Bendl při předávání cen
Jana Zikmundová z Lukreny, a.s. přebírá ocenění
Festival reg. potravin
Expozice Plzeňského kraje na Země Živitelce
Pan prezident Václav Klaus ochutnává oceněné výrobky
 

 

© Všechna práva vyhrazena ENVIC - ENVironmentální Informační Centra Plzeňského kraje  - envic.cz

tvorba webových stránek ANTstudio.cz | Administrace