Přejetím myši po mapě, rychle získejte telefon nebo adresu nejbližšího Informačního centra ENVIC.
Klikněte na IC pro detail.
jste zde: úvodní » Informace o životním prostředí » Zemědělství » Zahradničení na balkoně pro začátečníky
Vlastní zeleninu, ovoce, bylinky a květiny můžete pěstovat, i když nemáte zahrádku. Postačí Vám pár metrů čtverečních na balkoně a lodžii, anebo i pár decimetrů čtverečních na okenním parapetu. Zahradničení v nádobách - květnících, truhlících, bedýnkách a podobně, zvládne kdokoliv. Je to zábavná hra pro děti a příjemná relaxace pro dospělé. A je to snazší, než si myslíte, stačí 5 kroků...
Než se pustíte do zahradničení, chvíli pozorujte balkon, lodžii nebo parapet, kde chcete nádoby umístit. Zaměřte se zejména na to, jak dlouho a kam svítí sluníčko, na která místa prší a kam naopak ne. Je některá část více v závětří a kde naopak nejvíc fouká? Podle toho vybírejte rostliny, které budete pěstovat. Potřebné informace najdete v knížkách, na internetu anebo se poraďte v zahradnictvích. Rozlišujte zejména rostliny na slunečná místa (např. bylinky, rajčata, papriky, pelargonie, petúnie apod.) a rostliny, které zvládnou stinnější místa (např. saláty, ředkvičky, cukety, fuchsie, begonie apod.).
Prostor pro Vaši budoucí zahrádku si změřte, abyste zjistili, kolik a jak velkých nádob budete potřebovat. Vhodné je udělat si i jednoduchý náčrt, s konkrétním rozpisem, co kde budete pěstovat. Při plánování velikosti nádob se můžete řídit zejména popisky na sáčcích se semínky. Obvykle zde najdete informace o tzv. sponu, tedy jak daleko mají být jednotlivé rostliny od sebe.
Než vyrazíte na nákup zahradnického materiálu, sepište si seznam, co všechno budete potřebovat. Neměli byste zapomenout na:
Zvažte, co opravdu musíte koupit a co můžete „recyklovat“ z Vašich domácích zásob! Na předpěstování sazenic můžete využít kelímky od jogurtů, na pěstování bylinek zase staré hrnce. Vyřazené kbelíky můžete pomalovat akrylovými barvami a vytvořit si tak vtipný nebo elegantní styl, který bude jen Váš. Pokud zahradničíte další sezónu, můžete použít i loňské substráty z nádob. Když je smícháte s pískem a kompostem, vytvoříte ideální směs pro bylinky a na živiny náročné květiny.
Některé druhy zeleniny (zejména rajčata, papriky, cukety), bylinek a květin je nutné předpěstovat v předstihu v teple a ven je vysazovat až jako sazeničky. Snadno to zvládnete sami v bytě na okně, kde je hodně světla. S předpěstováním začněte na přelomu února a března, kdy už je denní světlo alespoň 10 hodin denně. Mladé rostlinky pečlivě zalévejte, zejména při klíčení nesmí substrát vyschnout. Která rostlina potřebuje předpěstování, poznáte z popisek na sáčku se semínky. Obvykle tu najdete ikonku skleníku a instrukci v textu. Pokud si vlastní sazeničky pěstovat nechcete, můžete si v zahradnictvích nebo na farmářských trzích koupit rovnou sazenice.
Tohle je ta nejšpinavější, ale také nejúžasnější část práce zahradníka. Pořízené nádoby naplňte substrátem, vysejte do nich semínka (zhruba od poloviny března) a sazenice (raději až po „zmrzlých mužích – Serváci, Pankráci a Bonifáci v polovině května). Můžete se řídit starou zahradnickou radou, že semínko by neměla překrývat větší vrstva substrátu, než je ono samo. U sazeniček si dávejte pozor, abyste rostlince nepotrhali kořínky. S výjimkou rajčat, je nedávejte hlouběji, než byly v původní nádobě. Chcete-li si ulehčit práci s pletím a zaléváním, povrch substrátu kolem sazeniček zamulčujte – pokryjte tenkou vrstvou slámy nebo jiného organického materiálu. Pozor, mulč se nesmí dotýkat krčku (stonku) rostlinek, aby je nespálil.
Vaše zahrádka v nádobách bude potřebovat pravidelně zalévat a průběžně, zhruba jednou za 14 dní, přihnojovat. K hnojení můžete použít kromě prodávaných přírodních hnojiv na bázi melasy nebo hnoje i nejrůznější bylinkové čaje. Výborně funguje kopřivový, kostivalový a přesličkový. Rostlinky občas důkladně prohlédněte, zejména spodní strany jejich listů,abyste včas odhalili případné škůdce. Nejčastěji se objevují molice a mšice. Pokud se tak stane, nepanikařte. Obvykle stačí, když je „umyjete“ proudem vody z rozprašovače, případně slabým roztokem přírodního mýdla. Chemické postřiky nepoužívejte, jejich zbytky zůstávají v rostlinách a jejich plodech.
Úrodu sklízejte ideálně těsně před tím, než ji budete jíst, zachová si tak nejvíce vitamínů a minerálních látek. Pokud si budete chtít nasušit pěstované bylinky, trhejte jejich listy za slunných dní, budou mít výraznější vůni a chuť.
Autorka článku: Alena Lehmannová (www.prirodni-zahrady.cz)
© Všechna práva vyhrazena ENVIC - ENVironmentální Informační Centra Plzeňského kraje - envic.cz
tvorba webových stránek ANTstudio.cz | Administrace